Coropisnita: inamicul principal al agricultorilor din Romania

Atunci cand vine vorba de agricultura, fiecare pasionat al acestui domeniu trebuie sa fie la curent atat cu cei mai importanti daunatori, cat si cu metodele de combatere a acestora. In ceea ce priveste teritoriul Romaniei, coropisnita reprezinta cel mai mare daunator intalnit, care afecteaza in principal culturile de legume. Regasindu-se in toata Europa, cu exceptia Norvegiei si a Finlandei, acest tip de daunator se identifica printr-un corp maro, acoperit cu fire de par catifelate, ajungand la o lungime de aproximativ sapte centimetri. Trasatura sa caracteristica este data de membrele anterioare destinate sapatului. De la stadiul de larva si pana la cel de adult, acest daunator ataca plantele intr-o maniera similara.

Care sunt plantele atacate de coropisnita?

Un important aspect ce tine de regimul de hrana al coropisnitei este faptul ca acest daunator se hraneste atat cu substrat vegetal, cat si cu prada vie precum sunt ramele de ploaie sau alte insecte (prezinta un regim de hrana omnivor). Asupra plantelor, aceasta produce daune cu efecte directe, intrucat actioneaza asupra sistemului radicular prin retezarea tulpinilor. Coropisnita poate actiona si in mod indirect asupra plantelor, prin faptul ca scoate deasupra solului semintele ce incoltesc.

Desi are actiune asupra oricaror plante, printre principalele culturi atacate de coropisnita se numara: culturile de rosii, de ardei, de vinete, de castraveti, de ceapa, de morcov, de cartofi, de ridichi si multe altele. Plantele atacate de acest daunator se smulg usor din sol, vestejindu-se.

Cand sunt afectate cel mai mult culturile de atacurile acestor daunatori?

  • Primavara: se observa ca incepand cu luna martie, coropisnitele incep sa actioneze major asupra plantelor cultivate, insa activitatea lor negativa isi poate face simtita prezenta si in cadrul serelor sau a solariilor. Pe parcursul intregului ciclu de viata al unei plante, de la stadiul de rasad pana la planta adulta, acesti daunatori afecteaza considerabil cresterea si dezvoltarea culturilor.
  • Vara: incepand cu lunile iunie si iulie, coropisnitele se pregatesc de hibernare, insa plantele sunt in continuare afectate de activitatea daunatoarelor sub pamant.

Metode de prevenire si combatere a coropisnitelor.

Actiunea daunatoare a coropisnitelor poate fi contracarata astfel:

  • Iarna: agricultorul poate ara mult mai adanc pamantul
  • Primavara: agricultorul poate efectua o serie de lucrari asupra solului, ajutandu-se de dispozitive speciale

In cazul in care culturile sunt afectate de coropisnite, agricultorul dispune de o singura modalitate de a le combate:

  • Modalitatea de combatere : in magazinele specializate, sunt puse la dispozitia fermierilor o serie de produse cu efect asupra coropisnitelor. Aceste tratamente poarta numele de insecticide. Exemplu de o astfel de substanta special destinata combaterii coropisnitelor este Corocid Forte sau o reteta speciala cu grau fiert si 2 insecticide pe care le recomanda specialistii de la www.erbicid.ro.

In cazul in care se apeleaza la o metoda chimica pentru combaterea coropisnitelor, agricultorul trebuie sa administreze substanta dupa transplantarea rasadurilor, intr-o maniera semi-ingropata. Este extrem de important sa se respecte dozajele recomandate de producator, dar si specificatiile oferite de distribuitor sau magazinul de la care se achizitioneaza insecticidul. Majoritatea fermierilor amesteca insecticidul cu crupe.

Orice cultura este predispusa riscului de a fi afectata de daunatori. Ca principal daunator in special a culturilor de legume, coropisnita poate avea un impact negativ asupra muncii depuse de agricultori, de aceea este important ca acestia sa cunoasca toate metodele de combatere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *