Ulei Horticol si cum poate fi combatut paduchele din San Jose cu ulei horticol

Ulei Horticol si Despre paduchele din San Jose si cum poate fi combatut acest daunator cu ulei horticol

Unul dintre cei mai periculosi daunatori ai pomilor este Quadraspidiotus perniciosus, cunoscut sub denumirea populara de paduchele din San Jose.

Originar din China, acest daunator s-a raspandit rapid in intreaga lume si a fost descoperit in California, in Valea San Jose – de unde ii provine si numele.

In Romania a fost semnalat pentru prima data in anul 1933. Acest daunator ataca peste 200 de specii de pomi, arbusti fructiferi, dar si alte specii de arbori si plante ierboase.

Dintre speciile de pomi fructiferi care sunt cele mai afectate de actiunea paduchelui din San Jose pot fi enumerate: marul, parul, gutuiul, coacazul si agrisul, alaturi de speciile de samburoase.

Paduchii din San Jose ataca scoarta ramurilor, lastarii, tulpinile si abia apoi frunzele si fructele. Atacurile sunt realizate de catre larve si femele, care inteapa tesuturile pomilor pentru a se hrani, injectand totodata saliva cu enzime care afecteaza tesuturile.

In jurul intepaturilor se formeaza o nuanta rosie sau rosie-vinetie care in cele din urma se necrozeaza si se usuca.

paduchele din san josePagubele pe care le aduce acest paduche pot fi dezastruoase.

Pomii atacati se pot usca in intregime – cei tineri chiar dupa 2-3 ani, iar pomii ajunsi la maturitate dupa 7-10 ani. Pomii si arbustii atacati pot fi recunoscuti usor, intrucat scoarta tulpinilor si ramurilor atacate prezinta un aspect de pulbere zgrunturoasa. Aceasta pulbere este formata din scuturile insectelor si larvelor, fapt ce face acest daunator foarte greu de combatut.

Paduchele din San Jose are 1-3 generatii pe an, iar pe perioada iernii hiberneaza in stadiul de larva. Primavara, cand temperaturile medii depasesc pragul de 7 grade Celsius, larvele ies din hibernare si incep sa se hraneasca.

Tulpinile, ramurile si frunzele care sunt atacate se ingalbenesc si se usuca, iar arborii si arbustii afectati au o crestere mai lenta, cu timpul uscandu-se in totalitate, incepand de la varf si pana la baza.

In zonele cu clima mai rece, paduchele din San Jose are doua generatii pe an, iar in zonele sudice, mai calduroase, poate avea chiar 3 generatii.

 

Cum poate fi combatut paduchele din San Jose?

Acest daunator care da adevarate batai de cap pomicultorilor poate fi combatut atat pe cale naturala, cat si prin aplicarea insecticidelor.

Modul natural de combatere a paduchelui din San Jose implica actiunea parazitara a unor insecte, insa maniera cea mai eficienta este administrarea de insecticide.

In acest sens va punem la dispozitie produsul Confidor Oil – este insecticidul care poate fi administrat pentru a contracara actiunea paduchelui din San Jose.

Pentru eficienta maxima, acest insecticid trebuie administrat la dezmugurit, cand activitatea respiratorie a acestor daunatori este mai intensa.

Tratamentele cu Confidor Oil sau alte insecticide trebuie administrate inca din stadiul de larva, pana la formarea scutului protector.

Pentru fiecare generatie trebuie administrate cate doua tratamente, intrucat stadiile de evolutie ale larvelor se intind pe o perioada mai indelungata de timp.

Astfel, aplicarea tratamentelor trebuie inceputa imediat ce larvele ies din hibernare si incep migrarea, parasind scutul protector matern.

Pentru mai multe informatii despre acest daunator si despre cum poate fi combatut, contactati unul din reprezentantii erbicid.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *