Care sunt principalele boli ale tomatelor si cum pot fi tratate?

In fiecare an, agricultorii isi doresc ca recolta sa fie cat mai sanatoasa si bogata, mai ales atunci cand iau masurile cuvenite in acest scop.

Cand vine vorba de tomate, aplicarea unor tratamente este esentiala, in special in anii in care este favorizata aparitia bolilor specifice acestora, in principal cauzate de ploile abundente sau de caldurile excesive.

Pentru a nu ajunge in situatia de a fi nevoiti sa culegeti  roada saraca, este important sa efectuati tratamente specifice, la timpul potrivit.

Stropirea trebuie sa fie facuta in mod adecvat, cu ajutorul unor solutii eficiente pe care de altfel le gasiti si in cadrul paginii noastre erbicid.ro, dar despre care vom aminti mai tarziu.

Asadar, cei care isi doresc sa recolteze tomate trebuie sa se informeze in legatura cu principalele boli ce pot aparea pentru ca apoi sa identifice cele mai bune metode prin care sa le combata.

Pentru a va usura munca, va invitam sa parcurgeti randurile ce urmeaza care vor curprinde detalii esentiale despre aceste boli, precum si modalitati eficiente de a le elimina.

Principalele boli ale tomatelor si tratamente eficiente

Mana este una dintre cele mai frecvente boli intalnite in randul tomatelor. Aceasta se manifesta pe fructul, tulpina si frunza plantei, prin pete mari si neregulate, de o culoare verzuie.

De multe ori se poate observa prezenta unui puf alb spre cenusiu in zona in care intra in contact tesuturile sanatoase cu cele bolnave.

Cu cat boala evolueaza, frunzele incep sa se necrozeze si sa se usuce. Cele mai multe pierderi in culturile de tomate au loc atunci cand boala ajunge la fruct, petele marindu-se cu rapiditate. Problema poate fi combatuta atunci cand solutiile utilizate sunt cele potrivite.

Recomandam pentru combaterea manei la tomate Antracol 70 WP, un produs special destinat acestui scop, şi Melody Compact.

Este necesara o cantitate de solutie de Antracol de 800 – 1000l/ha, aplicata la fiecare tratament, cu un interval de 7 – 10 zile intre stropiri. In final este nevoie de pana la 3 astfel de tratamente.

Cealalta solutie mentionata trebuie utilizata in doza de 2 kg/ha, fiind necesar un volum de 600 – 1000 l/ha solutie. Cele doua tratamente trebuie sa fie realizate preventiv la avertizare.

Putregaiul cenusiu este o alta boala a tomatelor ce se manifesta pe suprafata tuturor organelor externe ale plantei. Prima data se observa simptomele pe frunzele batrane si se prezinta sub forma unor pete verzui, ulterior necrozate.

Cand sesizati aparitia unui puf cenusiu abundent pe tulpini si fructe, sa stiti ca aceasta este o sursa de infectie si trebuie luate masurile cuvenite. Cand boala avanseaza, fructul se va desprinde si va cadea cu usurinta pe sol.

Solutia pe care v-o propunem este produsul Rovral 500SC. Pentru combaterea eficienta a bolii, aveti nevoie de o doza de 1 l/ha. Se vor efectua, dupa necesitate, 1 – 2 tratamente de avertizare, cu un timp de pauza de 7 – 10 zile. Inainte de recoltare, timpul de pauza va fi de 2 – 3 zile.

Patarea cafenie a frunzelor de tomate se manifesta prin aparitia petelor mici galbui pe frunzele imbatranite situate la baza plantei. Acestea cresc si formeaza un puf cafeniu.

Din cauza uscarii frunzelor, plantele se vor defolia treptat.

Tratamentul pe care vi-l recomandam si in acest caz este tot solutia Antracol despre care am mentionat mai sus.

Basicarea fructelor de tomate si patarea frunzelor este o alta boala nedorita ce se manifesta prin formarea unor pete galbene – verzui pe frunze care se transforma apoi in pete pergamentoase.

Veti observa si aparitia unor vezici pe fruct, ce sunt bogate in exsudat bacterial. In aceasta situatia, Melody Compact este solutia care v-o punem la dispozitie si despre a carui dozaj am mentionat in randurile anterioare.

O boala pentru care nu exista tratament este patarea pustulara a tomatelor. Este vorba despre acele pete hidrozate care isi schimba aspectul in timp de pe suprafata frunzelor si despre petele punctiforme si lucioase de pe fruct.

Patarea bruna a frunzelor este o afectiune destul de frecvent intalnita in randul tomatelor. Cunoscuta si sub denumirea de alternarioza, aceasta se manifesta prin apartitia unor pete brune si alungite pe baza tulpinii, ce duc la uscarea frunzelor atunci cand evolueaza.

Pe fructe apar pete mici si adancite care devin negricioase. Recomandam Antracol si Melody Compact pentru estomparea si tratarea culturilor de tomate infestate cu patarea bruna.

Atat timp cat veti avea in vedere aceste sfaturi si veti aplica tratamentele in mod corect si rezultatele vor fi pe masura. Va asteptam pe pagina noastra pentru a achizitiona solutiile necesare in functie de boala identificata la tomate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *