Tratamente pentru pomi – importanta, recomandari si calendar de ingrijire

 

Orice proprietar al unei livezi sau orice pasionat de pomicultura stie foarte bine ca fara o ingrijire corespunzatoare, soarta pomilor fructiferi devine pecetluita in foarte scurt timp. Aplicarea diverselor tratamente impotriva bolilor si daunatorilor prezinta o importanta deosebita pentru orice pomicultor responsabil.

In cele ce urmeaza va vom oferi cateva recomandari utile pentru aceste tratamente pentru pomi, impreuna cu indicatii cu privire la perioada aplicarii si produsele ce trebuie utilizate, disponibile spre comanda chiar in cadrul website-ului nostru www.erbicid.ro.

Schema de tratament pentru pomi

Incepem ciclul de ingrijire al pomilor din livada cu perioada de toamna, dupa ce frunzele au cazut in totalitate, iar pomii au intrat in repaos vegetativ. Tratamentul mai este denumit si stropire “la negru”.

In aceasta perioada, pomii vor trebui imbaiati complet cu insecticide si acaricide, pentru a combate daunatori precum paduchele din San Jose, oua de cotari, acarieni, afide etc. Recomandam CONFIDOR OIL, produs concentrat ce va trebui diluat astfel: 150 ml la 10 l apa sau 1 l la 75 l apa.

La sfarsitul iernii (de obicei in luna februarie) vom face stropirea “albastra”. Acest tratament NU trebuie aplicat in acelasi timp cu stropirea “la negru”, ci separat, in zile diferite. Produsele utilizate pentru stropirea “albastra” sunt pe baza de cupru, ca exemplu puteti folosi:, SULFAT DE CUPRU(PIATRA VANATA), ZEAMA BORDELEZA, FUNGURAN OH 50 WP, CHAMP sau CURZATE MANOX. Oricare dintre aceste produse pot fi gasite pe erbicid.ro, insa pentru stropire mai trebuie respectate cateva conditii:

  • Temperatura minima in momentul stropirii trebuie sa fie de 5 grade Celsius
  • Nu trebuie sa fie ceata sau umezeala atmosferica
  • Pomul stropit nu trebuie sa fie umed
  • Stropirea trebuie sa fie realizata complet, pomul trebuie imbaiat de la varf pana la baza

Perioada urmatoare a primaverii timpurii va trebui marcata de noi tratamente. Inainte de dezmugurit, vor trebui aplicate tratamente cu ULEI HORTICOL(CONFIDOR OIL), pentru a combate ouale hibernante de acarieni, larvele hibernante ale paduchilor din San Jose, dar si fainarea.

Chiar si dupa infrunzirea mugurilor, datoria pomicultorului nu s-a incheiat. Pentru a avea o livada sanatoasa si roditoare, periodic mai trebuie aplicate tratamente cu fungicide de contact impotriva rapanului, fainarii si altor boli, dar si insecticide de contact sau fungicide sistemice, dupa cum urmeaza:

Se aplică tratamente cu fungicide de contact impotriva rapanului, fainarii si a altor boli cu:

PRODUS CANTITATE
CHAMP 30 gr / 10 l apă
BRAVO 500 SC 0,15 % ; 20 ml / 8 – 13 l apă
DITHANE M 45 0,2 % ; 20 gr / 10 l apă
SHAVIT 72 WP 0,2 % ; 20 gr / 10 l apă
CAPTADIN  80 WDG 15 gr / 10 l apă

Asociate cu insecticide de contact:

PRODUS CANTITATE
RELDAN 40 EC 10 ml / 10 l apă
DECIS MEGA 5 ml / 20 – 25 l apă
FASTER 10 CE 2 ml / 8 l apă

Tratamente impotriva rapanului, moniliozei si altor boli, cu fungicide sistemice:

PRODUS CANTITATE
CURZATE MANOX 25 gr / 10 l apă
ARMETIL M 25 gr / 10 l apă
TOPSIN 10 gr / 14 l apă
ALLEATO 20 gr / 7 l apă

Asociate cu insecticide:

PRODUS CANTITATE
CALYPSO 480 SC 1,8 ml / 10 l apă
NISSORUN 10 WP 5 gr / 16 l apă
TALENT 10 ml / 10 l apă
ACTARA 25 WG 1,5 gr / 10 – 15 l apă
MOSPILAN 20 SG 3 gr / 12 – 15 l apă
MILBEKNOCK 5 ml / 10 l apă

 

Dupa caderea a aproximativ ¾ din flori, se va continua aplicarea tratamentelor impotriva rapanului, moniliozei si fainarii, cu ajutorul fungicidelor ce combat defoliatorii, larvele miniere, viespile si acarienii.

Chiar si la formarea fructelor, sau dupa rodire, astfel de tratamente trebuie continuate, pentru a garanta o rodire sanatoasa si cat mai bogata.

Dupa recolta, ciclul se incheie din nou toamna, cand in jurul fiecarui pom vor trebui puse ingrasamnite complexe.

Pentru mai multe detalii, planuri de tratament si recomandari de produse ce trebuie utilizate, va asteptam cu informatii la numerele de telefon afisate pe site-ul www.erbicid.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *