8 cei mai periculoși dăunători pentru agricultură

cei mai daunatori

A avea grijă de culturile tale înseamnă nu doar să le oferi acestora apa necesară dezvoltării și un sol potrivit. Uneori grija capătă forma atenției la dăunători și boli, pericolul principal care afectează culturile de orice tip. De la un an la altul pot apărea dăunători noi, insecte de care va trebui să te ocupi alegând insecticidele potrivite.

Care sunt cei mai periculoși dăunători pentru culturile agricole?

Până nu demult, culturile din țara noastră cunoșteau dăunători previzibili, care atacau anumite tipuri de plante. Acest lucru s-a modificat în ultima perioadă, deoarece din ce în ce mai des apar specii de insecte care au devenit interesate și de alte culturi decât cele uzuale.

Gândacul de Colorado

Acest dăunător este unul comun deja în țara noastră, iar el este deja recunoscut pentru atacurile asupra plantei de cartof. Totuși, cartoful nu este singura plantă afectată de către gândacul de Colorado, acesta extinzându-și atacurile chiar și la tomate sau la vinete.

Gândacul de Colorado este ușor de recunoscut datorită aspectului său, aripile fiind vărgate, ca o zebră, în nuanțe de alb-bej și negru, iar picioarele au o culoare roșiatică. Gândacul de Colorado poate scoate circa 2 generații pe an, iar larvele se dezvoltă în pământ. Condițiile favorabile pentru dezvoltarea gândacului de Colorado țin foarte mult de temperaturile ridicate, apariția acestuia fiind semnalată de la sfârșitul primăverii și până spre toamnă târziu. Gândacul de Colorado necesită insecticide speciale, care stârpesc larvele și focarele, astfel încât dezvoltarea lor să fie stopată. Culturile afectate de gândacul de Colorado au frunzele găurite și roase, iar planta pare că aparent se usucă. Tuberculii sunt afectați la nivel de creștere, însă nu și sunt atacați de gândaci.

Fluturele alb al verzei

Culturile de varză sunt afectate de prezența fluturilor albi, care în aparență nu ar părea că pot produce daune. În realitate însă, pagubele importante sunt realizate de către larve, iar acestea trebuie să fie eliminate deoarece pot ataca și alte culturi, precum cele de conopidă. Larvele pot produce pagube însemnate frunzelor, deoarece acestea sunt roase până la nervuri, ceea ce periclitează dezvoltarea plantei. Larvele atacă grupat, iar ouăle sunt depuse de către femele suprafața inferioară a frunzelor, pe care le atacă din aceeași parte. 

Paianjenii de pământ

Paianjenii au și ei un aport major în ceea ce privește deteriorarea culturilor, atacurile lor funcționând prin înțepare, lucru care în multe dintre cazuri conduce la slăbirea rezistenței plantelor și la uscarea acesteia, în final. Aproape orice plantă este atacată de acești păianjeni, via fiind adesea ținta lor preferată.

Viermii de roșii

Viermii de roșii fac parte și ei din categoria insectelor dăunătoare, deoarece în fiecare stadiu de dezvoltare a insectei este atacată plante în mod iremediabil. Larvele și omizile se hrănesc cu frunzele plantei, în primă fază, pentru ca mai apoi, o dată cu apariția fructelor, dăunătorii să atace fructul, realizând găuri în el. Astfel, pentru a nu scadea rentabilitatea cultivarii acestor soiuri, este neceară folosire unor insecticide speciale, care să aibă proprietatea de a proteja atât planta la sol, cât și rădăcinile acesteia, puternic afectate de dăunători. 

Musculița de morcov

Categoria muștelor este una dintre cele mai periculoase pentru plante, deoarece atacul acestora cauzează incapacitatea de a se produce rădăcina în pământ la următoarele tipuri de legume: țelină, morcov, păstrârnac sau pătrunjel. Musca de morcov poate produce până la două generații pe ani, iar perioada de incubare a ouălor este de circa 10-12 zile. Muștele se înmulțesc cu o rapiditate uimitoare, mai ales atunci când condițiile de mediu sunt prielnice. Primele semne ca planta a fost atacată constau în observarea restricțiilor de creștere și dezvoltare, iar la verificarea plantei se constata găuri în rădăcina acesteia. 

Musca de Hessa

O categorie aparte a muștelor este cea care atacă culturile de cereale, în speță orz, ovăz sau porumb. Musca de Hessa este foarte periculoasă deoarece plantele afectate supraviețuiesc cu greu, mai ales pentru că larva are capacitatea de a stopa transmiterea sucului celular în interiorul frunzelor plantei. Fără acesta, zonele în care circuitul se oprește se îngălbenesc, transformându-se în timp în pete maro, iar frunza respectivă se desprinde cu ușurință de tulpină, nemaifiind alimentată de aceasta.  

Combaterea daunatorilor este foarte importantă deoarece raportate la suprafețe mari, efectele produse de insecte pot pune în pericol culturile. Tratamentele la sol sunt foarte importante, deoarece în cele mai multe dintre cazuri ele merg chiar la sursa problemei, eliminând în timp util dăunătorii. 

Gândacul ghebos

Recunoscut foarte repede datorită aspectului său negru lucios, strălucitor cu reflexe metalice, gândacul ghebos atacă în special culturile de cereale în timpul sezoanelor de primăvară și toamnă. Larvele sale sunt capabile să realizeze adevărate galerii la nivelul solului, chiar în apropierea plantelor, pentru ca prin aceste tuneluri planta să fie trasă înăuntru. Atunci când gândacul este adult, el se poate hrăni direct pe tulpina plantei, cu boabele acesteia. Gândacul ghebos este un caz simplu, deoarece creează o singură generație pe an, însă chiar și în această situație, dată fiind gravitatea atacurilor, el trebuie eliminat înainte de a depune ouă și de-a coloniza suprafețele din apropierea plantelor. 

Melcii

În ciuda faptului că pentru multe persoane par drăgălași, melcii de grădină sunt adevărați cauzatori de probleme la nivelul culturilor. Practic ei pot roade frunzele culturilor cu o rapiditate uimitoare, în special în timpul nopții, iar din acest motiv efectele se observă relativ târziu. Melcii se înmulțesc la fel de rapid, putând genera până la 3 generații pe an, enorm dacă terenul și culturile nu sunt stropite cu insecticid pentru protecția culturilor. 

Desigur, numărul de dăunători este cu mult mai mare decât cel prezentat în materialul de astăzi, însă aceștia sunt cei mai comuni și pe alocuri cei mai periculoși dăunători insecte care ne afectează culturile agricole.

Erbicid.ro
Logo
Register New Account
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart